La Cooperativa

Al Vallès poques terres queden i encara sobreviuen menys pagesos i pageses.

TresTerres sorgeix amb l’esperit de preservar el patrimoni que els nostres avis i àvies ens van deixar: la terra.

Som una cooperativa de productors/es agroecològics del Vallès. Ens hem unit per poder continuar fent allò que ens apassiona: cultivar la terra i cuidar del territori. Hem vist que només en conjunt i treballant de forma cooperativa podem sobreviure. Caminem junts i juntes per tenir més sobirania i deixar de malviure.

Volem que es dignifiqui la feina del pagès i pagesa i que deixem de viure en la precarietat. Volem que la cooperativa sigui un espai de trobada on més productors agroecològics hi tinguin cabuda. Perquè sobretot, volem que en el Vallès hi hagi un teixit productiu fort i responsable amb el territori.

Territori

Entre muntanyes i rius tenim el Vallès, una de les terres més fèrtils que hi ha.

On també creixen polígons i fàbriques. Molts d’ells encara buits que mai acabaran d’omplir-se. Nosaltres resistim entre les terres que encara queden en la vall. Formem part d’aquest agromosaic tant característic del Vallès, entre boscos, camps i pobles.

PLE DE VERD

En Dani, provenia del món de la construcció, i en el 2009 va veure el seu veí com cultivava la terra, això ja li havia cridat anys enrere, però va ser en aquell moment parlant amb aquell noi que va decidir endinsar-se de ple en allò que sempre l’havia cridat; la Terra.

L’agroecologia donava forma a tots els valors que ell sempre havia sentit i amb la seva manera de viure, de responsabilitat social, sostenibilitat, consum responsable i de proximitat.

Després d’aquella revelació, el 2010, va començar a cultivar uns camps entre el Masnou i Premià. Va començar a experimentar i provar amb l’agricultura, sempre buscant la millor eficiència i la millor qualitat. Al cap dels anys, les terres se li van quedar petites, i va començar a buscar més terres per recuperar, però els anys passaven i no en trobava al Maresme, les terres estaven molt ben agafades per algunes mans.

Finalment, un dia va arribar algú amb bones notícies. Havia descobert unes terres fèrtils a Llinars del Vallès, a la masia de Can Colomer. No s’ho va pensar gaire, el 2017 es va mudar amb la seva família a aquella històrica masia. Hi havia bona terra i aigua en quantitat. Poc després, la Jas, la germana del Dani. Treballadora social i amb una gran experiència en aquest àmbit, va decidir redirigir la seva trajectòria professional per treballar en el projecte de Ple de Verd. Tot un repte que li ha aportat un gran aprenentatge.

Entre els dos, estan duent a terme la viabilitat d’aquest projecte, volen tenir una finca plenament recuperada on en algun futur si puguin desenvolupar activitats d’inclusió i integració amb persones amb risc d’exclusió social. Perquè Ple de Verd, avui més que mai, vol oferir una transformació social cultivant el canvi de la societat. La terra és l’eina.

FANECADA

En Quino, d’arrels llevantines, enginyer agrònom, especialitzat en arquitectura del paisatge, va decidir en el 2010 fer un tomb en la seva vida.

Va deixar una feina en l’administració com a tècnic d’ajuntament per endinsar-se en el món de l’agricultura. I ser part d’aquell paisatge que anys enrere havia estat estudiant.

Va arribar a l’antiga Granja de Can Viader, al poble de Cardedeu. Allà va començar a cultivar els camps, provinents de sediments al·luvials de la riera de Cànoves. Ràpidament, es va capficar en l’associació de llavors orientals, associació que té com a objectiu la recuperació de llavors tradicionals del Vallès Oriental. Fascinat per les capacitats d’aquestes llavors va dedicar part de la terra en plantar-ne. També es va fer productor de llavors per les Refardes, cooperativa referent en la venda de llavors tradicionals de Catalunya.

Anys més tard va aparèixer en Boris, amb el que conjuntament van començar a cultivar un teixit dins del poble de Cardedeu i es van arrelar amb botigues, restaurants i sobretot amb la cooperativa de consum del poble.

En Quino moltes vegades es pregunta si va ser una bona decisió canviar l’administració pel camp, l’ordinador per l’aixada, la llum del fluorescent per la llum del sol… La precarietat del pagès el fa rumiar uns segons la resposta, que sempre acaba sent: indubtablement sí.

CAL CERDÀ

Cap al 2011, en Marçal estava xerrant amb el seu amic de tota la infància en Quim.

Els dos parlaven de com estaven de cansats de les seves feines i com necessitaven fer un canvi en les seves vides. En Marçal tècnic agrònom i en Quim jardiner, els dos van veure que necessitaven crear el seu projecte. En Quim va proposar per nostàlgia i responsabilitat familiar recuperar les terres de la seva família a la finca de Cal Cerdà situada Alfou, a Sant Antoni de Vilamajor.

Així doncs, van iniciar aquesta aventura, que amb esforços i amb un motocultor vell van començar a sembrar les terres que anys enrere els avis del Quim havien cuidat. Sempre cultivaven les terres amb la màxima cura, preservant la biodiversitat de l’entorn, creant un sòl fèrtil, sa, i lliure de tòxics, feien créixer verdures saludables i ecològiques.

De mica en mica i amb els anys van poder anar recuperant més terres, gràcies sobretot a les incorporacions d’altres persones com en Marc. En Quim finalment va decidir dedicar-se exclusivament a la jardineria, i el Marçal i el Marc van seguir amb l’Agricultura. Passant els anys d’anades i vingudes va aparèixer en Víctor cridat per la motivació de deixar un món millor i pel goix de cuidar la terra. Juntament amb el Marçal, amb l’Ifra, el Pep i la Nae treballen dia rere dia perquè la pagesia sigui un ofici digne i perquè el territori sigui un espai saludable i ple de vida. Treballen perquè l’herència dels avis d’en Quim continuï viva.